ANDRE TERMIN HIOA: VALG AV FORDYPNINGSOPPGAVE
Litt oppsummering av vårsemesterets til nå. Jeg brukte mye av tiden etter jul på å gruble over hva type tema jeg skulle fordype meg i. Jeg tenkte først å bruke et tema jeg kjente noe til fra før, det går ut på å belaste en bru med forskjellige tyngder av kjøretøy, for så å se om dimensjoneringen holder. Alt dette digitalt for en illustrasjon,
Men etter Bett-messen i London ble jeg mer overbevist om at det som Kalles BIM-teknologien var et spennende tema å fordype seg i, da dette er noe som blir brukt mer og mer ute i bedriftene.
Jeg begynte å undersøke hva dette var, og hvordan jeg skulle gå fram for å finne ut mer om det.
I slutten av januar undersøkte jeg om 3D-programmet Turbocad hadde muligheter til å bruke BIM. Det var på det tidspunktet ikke mulig, men de ville ha det klart innen en måneds tid. Jeg brukte mye tid på å skaffe meg egnet datautstyr i tilfelle dette ble aktuelt.
I mellomtiden har jeg oppsøkt følgende bedrifter: ArtiCon Project som har utbyggingen av veianlegget på riksvei 40, øvre Numedal. Under hospitering der viste det seg imidlertid at det ikke var BIM de benyttet. Skjebnen ville meg denne gangen vel, og mens vi satt og oppklarte misforståelsen, så kom tilfeldigvis en representant for Statens Vegvesen inn på kontoret. Og der var BIM i daglig bruk. Etter avtale var det mulig å være med ute i felten for å se det i praktisk bruk, så jeg planlegger å ha en eller to hospiterings-dager der. Dette var en nyttig kontakt, for han visste også om Fagskolen i Oslo, den eneste skolen i landet som er rettet direkte mot dette. Jeg har vært tilstede på denne skolen en dag, og jeg har fått mulighet til å hospitere mer der. Jeg er nå i full gang med å sette meg inn i et av deres tegneprogrammer som er spesielt linket mot byggfag. Dette programmet heter ArchiCAD.
Det som gjenstår nå, er å bestemme seg for hvilket prosjekt jeg skal teste ut i forhold til ArchiCAD. Jeg tenker meg et helt enkelt og ukomplisert prosjekt, kun for at jeg skal få en oversikt over noen av de tusenvis av mulighetene som BIM-teknologien gir.
|
Vegprosjektet på Riksveg 40, Numedal |
Eksteriør fra Fagskolen i Oslo |
Regner med at du er i full gang med tegning av hus og hytter opp i Numedalen... Tegning er vel endel av byggfag akkurat som er på Tp.
SvarSlettSå her er det bare å stå på Gullik, spennende og lære noe nytt...
Sees vel snart i Grimstad til faglig bryggeri tur med våre medstudenter..
Lars
Flotte innlegg du har på Bloggen din. Det er nok i startgropa med BIM, men helt klart noe som er på full fart inn BA. De store aktørene som f.eks Statsbygg er klare på at de ikke bygger uten at bygget er BIMA. http://statsbygg.no/FoUprosjekter/BIM-Bygningsinformasjonsmodell/ Vi sees snart.
SvarSlettSteinar
Dette er helt nytt for meg også. Har vært på byggeplasskontorene til Statens vegvesen i forbindelse med E18 utbyggingen her i Indre Østfold, men har bare sett tegninger på papir. Utviklinga går fort.Har hospitert på takstolfabrikk i Askim, med tanke på CNC maskiner og prekapp. Ingeniørene der håper også at tømrerne har med seg laptop på byggeplasen, for å kunne se alle tegninger i 3D. Hilsen Tor Morten
SvarSlettHei Gullik
SvarSlettDette er helt nytt og spennende regner jeg med. Jeg hadde ikke hørt om det, men så er jo jeg krypstrømmann. Spennende lesning var det i alle fall
Frank